wtorek, 7 lipca 2015

Enzymatyczny peeling do skóry wrażliwej i suchej


Delikatny, domowy peeling z enzymem proteolitcznym pozyskiwanym z papai. Produkt polecany szczególnie do cery bardzo suchej, wrażliwej, naczynkowej i skłonnej do podrażnień. 
Papaina, czyli enzym obecny w owocu, wyjątkowo łagodnie usuwa martwe komórki naskórka, wygładza powierzchnię skóry i niweluje wszelkie niedoskonałości cery.


Receptura:
Owoc papai – 300g
Żelatyna –   8g (czubata łyżka)
Woda – 11g


Wykonanie:
  1. Przygotować wymienione w recepturze składniki kosmetyczne.
  2. Owoc papai dokładnie umyć, obrać i wydrążyć z niego pestki.
  3. Przygotowany owoc zmiksować w blenderze na gładką masę.
  4. Żelatynę dodać do ciepłej wody.
  5. Rozpuszczoną żelatynę dodać do miąższu papai i energicznie wymieszać.

Zastosowanie:

Maseczkę nałożyć na całą twarz. Po zastygnięciu zmyć ciepłą wodą lub ściągnąć ją niczym maseczkę peel-off. Stosować raz w tygodniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz